facebook
youtube

Przez cały rok szkolny w klasach I-III szkoły podstawowej realizowany był Zdrowotny Program Profilaktyczny we współpracy z zespołem dietetyków: Panią Edytą Jasińską i Panią Karoliną Filipczak.Wszystkie pierwsze, drugie i trzecie klasy wzięły udział w projekcie finansowanym przez Gminę Słupsk.

Celem warsztatów było wprowadzenie dzieci w świat zdrowych produktów, wartości odżywczych, zdrowego trybu życia, higieny, profilaktyki prozdrowotnej. Warsztaty były podzielone na 2 etapy.

W pierwszym uczniowie mieli zajęcia teoretyczno – praktyczne, poznawali świat etykiet na produktach i zaszyfrowane w nich informacje, dowiadywali się czym są polepszacze, uzdatniacze, środki spulchniające, emulgatory, substancje konserwujące, barwniki i jak ich unikać. Gdzie szukać produktów wartościowych i jak je odróżniać od tych niezdrowych.

Przeliczali wartości odżywcze, kalorie, gramy cukru i soli w produktach. Omawiali skutki spożywania niezdrowego jedzenia i braku ruchu. Kolejnym etapem były zajęcia praktyczne: dzieci wraz z dietetykiem przygotowywały posiłki z produktów pełnowartościowych i odżywczych. Poznawały przepisy na ciekawe, alternatywne pomysły na pyszne i zdrowe smakołyki.